Vopsirea electrostatică are o gamă vastă de utilizare în diverse domenii: construcții, confecții metalice, electrocasnice, automobile, echipamente sportive, instrumente muzicale și multe altele.
Procesul de vopsire electrostatică este format din mai mulți pași. Primul este acela de pretratare care constă în înlăturarea murdăriei, lubrifianților, uleiurilor, oxizilor de metal sau reziduurilor de sudură de pe piesa ce urmează a fi vopsită prin degresare, clătire sau sablare nu doar pentru a obține cea mai bună calitate a suprafeței dar și pentru a oferii produsului o durată de viață lungă până la revopsire.
Următorul pas este cel de aplicare a vopselei pe suprafața pieselor prin pulverizarea cu ajutorul unui pistol electrostatic. Firma noastră folosește Nordson Encore – unul dintre cele mai inovative sisteme de aplicare a pulberilor în câmp electrostatic disponibile la ora actuală. Nordson este printre liderii mondiali în fabricația echipamentelor de vopsire cu pulbere în câmp electrostatic (powder coating).
Piesa este apoi încălzită la temperatura necesară , pulberea se topește și rezultă un film uniform. Ultimul pas în procesul de vopsire în câmp electrostatic este cel de întărire. Atunci când stratul de pulbere termorigida este supus unor temperaturi înalte, începe să reacționeze chimic pentru a forma un polimer (cu o structură de rețea), ceea ce creează o rezistență și durabilitate mult sporită. Procesul de întărire are nevoie de o temperatură specifică pentru o durata specifică pentru o întărire completă și pentru a atinge specificațiile dorite ale filmului, în funcție de specificațiile producătorului pulberii.
Din cauza multor avantaje pe care le are față de vopsirea convențională cum ar fii rezistența la coroziune, factori chimici, căldură, impact, abraziune, raze ultraviolete precum și rezistența la condițiile meteo extreme, cererea pentru vopsire electrostatica este în creștere, în diverse domenii precum cel al obiectelor de uz casnic, al construcțiilor, al industriei auto și multe altele. În plus este agreată celei convenționale(bazate pe solvenți) din motive ce țin de protecția mediului înconjurător, emisiile de COV (compuși organici volatili) fiind extrem de reduse prin vopsire electrostatică.