Ce este vopsitul în câmp electrostatic?

Vopsirea electrostatică este un proces de vopsire de actualitate, ecologic (fără solvenți) care oferă o rezistență și un finisaj mult superioare metodei convenționale. Vopseaua constă într-o pulbere care este fixată electrostatic pe suprafața piesei vopsite și apoi este polimerizată (întărită) în cuptorul de încălzire.

Vopsirea electrostatică are o gamă vastă de utilizare în diverse domenii: construcții, confecții metalice, electrocasnice, automobile, echipamente sportive, instrumente muzicale și multe altele.

Procesul de vopsire electrostatică este format din mai mulți pași. Primul este acela de pretratare care constă în înlăturarea murdăriei, lubrifianților, uleiurilor, oxizilor de metal sau reziduurilor de sudură de pe piesa ce urmează a fi vopsită prin degresare, clătire sau sablare nu doar pentru a obține cea mai bună calitate a suprafeței dar și pentru a oferii produsului o durată de viață lungă până la revopsire.

Următorul pas este cel de aplicare a vopselei pe suprafața pieselor prin pulverizarea cu ajutorul unui pistol electrostatic. Firma noastră folosește Nordson Encore – unul dintre cele mai inovative sisteme  de aplicare a pulberilor în câmp electrostatic disponibile la ora actuală.  Nordson este printre liderii mondiali în fabricația echipamentelor de vopsire cu pulbere în câmp electrostatic (powder coating).

Piesa este apoi încălzită la temperatura necesară , pulberea se topește și rezultă un film uniform. Ultimul pas în procesul de vopsire în câmp electrostatic este cel de întărire. Atunci când stratul de pulbere termorigida este supus unor temperaturi înalte, începe să reacționeze chimic pentru a forma un polimer (cu o structură de rețea), ceea ce creează o rezistență și durabilitate mult sporită. Procesul de întărire are nevoie de o temperatură specifică pentru o durata specifică pentru o întărire completă și pentru a atinge specificațiile dorite ale filmului, în funcție de specificațiile producătorului pulberii.

Din cauza multor avantaje pe care le are față de vopsirea convențională cum ar fii rezistența la coroziune, factori chimici, căldură, impact, abraziune, raze ultraviolete precum și rezistența la condițiile meteo extreme, cererea pentru vopsire electrostatica este în creștere, în diverse domenii precum cel al obiectelor de uz casnic, al construcțiilor, al industriei auto și multe altele. În plus este agreată celei convenționale(bazate pe solvenți) din motive ce țin de protecția mediului înconjurător, emisiile de COV (compuși organici volatili) fiind extrem de reduse prin vopsire electrostatică.

Tehnologia folosită

1. Cabina manuală de vopsire cu pulberi în câmp electrostatic Nordson seria NCB oferă cele mai sigure condiții de lucru la vopsirea manuală.

Performanțele acestei generații de echipamente sunt confirmate de cei peste 100 de utilizatori ai acestui tip de cabină din Romania, performanțe atestate de certificările CE și INSEMEX deținute.

2. Unitate manuală de vopsit cu pulberi în câmp electrostatic Nordson Sure Coat® echipată cu:

• Sistem automat de reglaj al încărcării electrostatice;
• Reglaj automat al tensiunii de electrod la apropierea pistolului de piesă;
• Mod electrostatic presetat pentru revopsirea cu pulberi a pieselor;
• Mod electrostatic presetat pentru corecție cu vopsea pulbere;
• Mod electrostatic presetat pentru vopsirea cu vopsele pulbere metalice;

3. Cuptor de polimerizare care are comandă automată de către tabloul de automatizare prin intermediul unui controller digital de temperatură. Piesa agățată de căruciorul transportator va fi încălzită după regimul termic corespunzător pulberii utilizate și va fi menținută la temperatura de polimerizare până la terminarea ciclului de fabricație.

Dimensiunile interioare ale cuptorului de polimerizare sunt:

• Lungime interioară = 6.000 mm
• Lățime interioară = 1.500 mm
• Înălțime interioară = 2.000 mm

Galerie foto

Ce materiale vopsim

Cuptorul nostru ne oferă posibilitatea de a vopsi elemente compuse din: Fier, Aluminiu, Inox, Fontă.

  • Jante auto
  • Garduri
  • Profile metalice

  • Profile aluminiu
  • Porți metalice
  • Balustrăzi

  • Scări de interior
  • Materiale zincate
  • Tablă ambutisată

Paletă de culori RAL

*Aceasta cartelă are doar caracter orientativ. Datorită diferentelor de redare dintre monitoare, vă sfătuim sa consultați și paletarul din cadrul firmei. Pentru o vizualizare mai detaliată a paletei de culori RAL, vizitați acest PDF: Paletă de culori RAL PDF

Pentru mai multe informațiiContactați-ne

Powered by WordPress. © Copyright ADB Pro Paint. SEO web solutions courtesy of Bîlc Raul / 16.media.
Call Now Button